Vietoj kalbėjimo dainuokime

Mes tėvai, ne tik mokytojai, su vaikais kalbame per daug. Pabandykite tiesiog norimą perteikti žinią, o gal prašymą padainuoti. Pamatysite, kaip kalbėjimas dainuojant sukuria kitą atmosferą.

Ne gana to, kad muzikavimas tegiamai veikia vaiko augimą, jo brandą, tai dovanoja dar ir džiaugsmą, lavina muzikalumą, o kalbėjimas dainavimu prisidės ir prie kalbos turtinimo bei susitelkimo svarbiai informacijai išgirsti, kuri lavina socialinius gebėjimus.

Paimkite knygą ir pabandykite ją padainuoti. Garantuoju, kad visi vaikai suklus. Keiskite balsus, intonacijas ir istorija neprailgs. Kiek visokiausių melodijų galvoje, kuriomis papuoštas tekstas gali tiesiog sušvytėti, o gal ir visiškai kitaip suskambėti.

Įvairiausios variacijos, imitacijos ir eksperimentai garsais be galo svarbūs muzikavimo pagrindui.

Esate mokytojas?

Nuo šiandien imkite ir skirkite pasakojimui ar kalbėjimui dainuojat svarbią vietą savo pamokoje. Į šį žaidimą po truputį įtraukdami vaikus, ugdysite mokinių pasitikėjimą savimi ir kitų priėmimą. Kuo mažesni vaikai, tuo lengviau tai įgyventi. Šiame žaidime, ar panašioje užduotyje visi pasirodymai puikūs. Čia negali būti jokio įvertinimo. O sulaukti momento, kai vaikas prieina ir kreipiasi dainuodamas, vienas nuostabiausių reiškinių.

Pabandykite, tik vaikui įeinant į klasę, dainuojant paklausti, kaip jam sekasi? Būtinai sveikinkitės dainuodami, galbūt paminint kiekvieno vardą.

Tai gali būti ir vieno tono žaidimas KLAUSIMAS-ATSAKYMAS, laikui bėgant intervalai, o vėliau ir melodija.

Esate mama ar tėtis?

Paprašykite vaiko paslaugos (atneštu puodelio vandens), ar pareigų įvykdymo (susitvarkyti ar apsirengti) dainuojant. O gal pusryčiai bus su pasimėgavimu suvalgyti, kai imsite ir pakviesite vaiką improvizuota, savo sukurta daina: “prašome prie stalo”.

Net girdžiu, kaip ne vienas iš jūsų stebitės ir abejojate: “aš negaliu dainuoti” ir pan. Taip, čia reikalingas džiaugsmas naudojantis savo balsu. Tik tokiu atveju, tinkamai perteiksime vaikui meilę muzikai ir ne tik – pasitikėjimą savimi, drąsą naudotis savo balsu, tokiu, kokiu jis yra. Šmaikštaukite, niuniuokite, dainuokite!!!

Improvizuokite, kai pykstate ir norite rėkti. Imkite dainuoti ir pamatysite, kaip greit pyktis išgaruoja. Kurkite vienetines melodijas, čia ir dabar išgyventus momentus dainomis.

Pasakojimas, kalbėjimas dainuojant sukuria žaismingą, dėmesį sutelkiančią atmosferą. Kuo dažniau tuo naudosimės, tuo greičiau tai taps natūrali, įvairiausiomis spalvomis nuspalvinta kasdienybės, ar muzikos pamokos dalimi.

Leave a comment